Project van de maand april

 

proj.vd mnd.apr._1Duiven - Vitaal Centrum: fase 2 Centrumplan Duiven

 

Beltman Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor  Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw voor de ontwikkeling van het Vitaal Centrum (fase 2) in Duiven.

Het Vitaal Centrum is een complex dat bestaat uit 3 bouwlagen. Op de begane grond is circa 1.940 m2 winkel- en horecaruimte beschikbaar.  Het Cultureel Centrum de OGTent is hoofdgebruiker van de eerste verdieping. Hier is ook Bibliotheek Liemers gevestigd. Op de tweede verdieping is o.a. een doelgroepen zwembad (Akwaak Zwemschool) en een kinderdagverblijf (Partou) gevestigd. 


proj.vd mnd apr._6De bewoners van Duiven hebben in een referendum gekozen voor architectuur met een warme dorpse uitstraling, passend bij de nieuwe identiteit van Duiven. Een klassieke stijl met gevarieerde gevels. Een dorpskern die de suggestie wekt van een straatbeeld uit verschillende periodes. In afwisselende bouwstijlen en ontworpen door diverse architecten. Zo krijgt elk perceel een eigen identiteit. 

proj.vd mnd apr._4Vanuit het stedenbouwkundigplan zijn accenten in de gevels van het gebouw aangebracht. Ook vanuit het gebouw naar de omgeving toe zijn accenten gerealiseerd. Het gewenste beeld voor dit plan en voor het gehele centrumplan van Duiven, is een historisch gegroeid gevelbeeld met een rijke variatie aan architectuur en  kleurgebruik. De omliggende panden zijn bepalend geweest voor de verhouding van deze individuele gevels. Door de grote mix aan gevelbreedtes ontstaat een afwisselend straatbeeld.

 

De verschillende gevelbreedtes zijn bepaald door de indeling van het gebouw. Op deze manier zijn de verschillende functies van het gebouw naar buiten vertaald. Zo heeft de centrale entree en de Schutterszaal een geheel eigen identiteit. De gevels zijn afgestemd op de voorgestelde indeling van de commerciële ruimten op de begane grond. Op deze manier heeft elk bedrijf een eigen uitstraling.

 

proj.vd.mnd.apr._3Om deze diversiteit te vergroten zijn naast de breedte en hoogte verschillende gevels in diverse architectuurstijlen ontworpen. Samen met het spel van kappen, kopgevels en verschillende dakranden ontstaat er een gevarieerd beeld.

De rijke detaillering, de afwisseling in plaatsing van de ramen en de sprongen in de gevels versterken dit beeld.

 

De steenkeuze is gemaakt in nauw overleg met de stedenbouwkundige en welstand. De vele sorteringen van Daas baksteen boden de mogelijkheid alle stenen bij dezelfde fabrikant uit te zoeken.

De totale gevel van het Vitaal Centrum is opgebouwd uit elf geveltypen. Elk type heeft een eigen mix van een hoofdkleur en een accentkleur. Alle typen hebben de zwarte steen als tweede accentkleur. proj.vd.mnd.apr._2De gekozen metselwerkkleuren komen bij het ene type als hoofdkleur naar voren en bij het andere type als accentkleur. Door die vermenging van metselwerkkleuren ontstaat een rijke schakering, waarbij de geveltypen met elkaar verweven zijn. In het plan zijn in totaal acht metselwerkkleuren gebruikt en een wit gekeimde steen.

Het kleurgebruik van de stenen laten de metselwerkdetails van de gevels spreken.

 

Het project is in BIM uitgewerkt, samen met de constructeur en installateur.

 

 

Oppervlakte    : 6400 m2 BVO

Oplevering        : Opgeleverd juli 2015

Architect           : Beltman Architecten

Aannemer         : Nijhuis Bouw

Opdrachtgever : Explorius Vastgoedontwikkeling en Nijhuis Bouw

Steensortering : Upton - Anfield - Redstone blue - Bastogne - Baccara - Corle - Klampaert - Keimsteen  

           

 

Terug naar het overzicht

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief